Zijn Plug & Play-zonnepanelensets legaal in België?

Invoering

Plug & Play-zonnepanelensets worden steeds populairder in België. Hiermee kunnen particulieren eenvoudig hun eigen groene energie opwekken. Er komt echter vaak een belangrijke vraag naar boven: zijn Plug & Play zonne-energiekits legaal in België? In dit artikel bespreken we de wetgeving rondom deze zonnesystemen en leggen we uit wat u moet weten om legaal een zonnesysteem te installeren.

Wat is een Plug & Play-zonne-energiepakket?

Een Plug & Play-zonnepaneelkit is een kant-en-klaar zonnesysteem dat u snel en eenvoudig kunt installeren. Meestal bestaat het uit zonnepanelen, een omvormer en bedrading. Het kan worden geïnstalleerd zonder dat er geavanceerde technische vaardigheden vereist zijn. Dankzij het plug-and-playconcept hoeft u de set alleen maar in een standaard stopcontact te steken om het te laten werken. Wel moet u zich aan bepaalde veiligheidsregels houden.

Belgische wetgeving over Plug & Play zonnekits

In België zijn Plug & Play-zonnepanelensets legaal , zolang ze voldoen aan de huidige regelgeving. Er zijn echter criteria waaraan voldaan moet worden om naleving van de wet te garanderen.

  1. Vermogen minder dan 800W
    Als de zonne-energieset die u wilt installeren een vermogen heeft van minder dan 800W , is dit wel toegestaan , op voorwaarde dat u deze gebruikt voor eigen verbruik, dat wil zeggen dat de geproduceerde energie rechtstreeks door uw woning wordt verbruikt. In dit geval heeft u geen bouwvergunning nodig.
  2. Verklaring aan de netwerkbeheerder
    Ook voor een installatie kleiner dan 800W bent u verplicht uw installatie aan te geven bij uw lokale netbeheerder (Fluvius, ORES, RESA, enz.). Deze verklaring is belangrijk om de geproduceerde energie correct te kunnen verantwoorden en om uw installatie om veiligheidsredenen te kunnen monitoren.

Aanvullende eisen voor complexere installaties

Als u van plan bent om een ​​zonnesysteem te installeren dat groter is dan 800 W of als u structurele wijzigingen aan uw dak aanbrengt (bijvoorbeeld het toevoegen van specifieke steunen), hebt u mogelijk een bouwvergunning nodig. Dit kan ook van toepassing zijn als u extra systemen, zoals een opslagbatterij , wilt integreren. Het is van essentieel belang dat u de plaatselijke regelgeving raadpleegt voordat u met een dergelijke installatie begint.

Impact op subsidies en prikkels

Als u een kleine Plug & Play-zonne-energieset installeert (minder dan 800 W), komt u niet in aanmerking voor overheidssubsidies die vaak worden verstrekt voor grotere of complexere installaties. Deze subsidies zijn bedoeld om de toepassing van hernieuwbare energie op grotere schaal te stimuleren, maar een Plug & Play-kit blijft een uitstekende optie voor individuen die op zoek zijn naar een snelle en betaalbare oplossing.

Conclusie

Plug & Play zonne-energiesets zijn legaal in België, op voorwaarde dat ze voldoen aan de vermogensvereisten (minder dan 800W) en dat u de installatie meldt bij uw netwerkbeheerder. Het is een uitstekende optie om op een eenvoudige en efficiënte manier thuis hernieuwbare energie op te wekken, en tegelijkertijd te voldoen aan de huidige wetgeving.

Volgende lezen

Les Avantages d’un Kit Solaire Plug & Play pour Votre Maison : Pourquoi Passer à l’Énergie Solaire ?
Faut-il déclarer ses kits solaires plug & play ? Tout ce qu’il faut savoir selon votre région et votre compteur